Vores Rettigheder

Beskrivelse

Elevworkshop, der styrker dine elevers viden om børn og unges rettigheder

Kun godt 4 ud af 10 elever i 6.-10. klasse mener, at de ved noget eller meget om deres rettigheder, og to ud af fem børn kan ikke komme i tanke om én eneste menneskerettighed. Det viser en undersøgelse fra UNICEF og Institut for Menneskerettigheder (2021).

”Vores rettigheder” stiller skarpt på børn og unges rettigheder med henblik på at styrke elevernes viden og handlemuligheder i forhold til udvalgte artikler i FN’s Børnekonvention.

Aktiviteter

Gennem film, gruppeaktiviteter og cases fra BørneTelefonen arbejder eleverne med udvikling af en rettighedsplakat, hvor grupperne præsenterer vigtig viden om rettigheder samt elevernes egne ideer til, hvad man i klassen kan gøre for at støtte hinanden i, at alle får opfyldt deres rettigheder – i skolen, i fritiden og hjemme.

Forberedelse

Inden workshoppen bliver læreren ringet op af den underviser, som skal undervise. Underviseren vil informere om bordopstilling til workshoppen, tale med læreren om, hvilke emner og problemstillinger, der er mest relevante for klassen samt spørge ind til, om der er noget, underviseren skal være særligt opmærksom på.

Som afslutning på undervisningen bedes eleverne om at evaluere workshoppen. Vi har i den sammenhæng brug for lærerens hjælp til på forhånd at printe vores evalueringsskema (hvis det er en 3-6. klasse), så alle elever kan få udleveret et eksemplar. Underviseren vil sende evalueringen på mail i god tid.

Efterbehandling

Som en del af workshoppen tilbydes et opfølgende undervisningsmateriale til et videre arbejde med at udvikle elevernes evne og motivation til at handle i situationer, hvor børn får krænket deres rettigheder. Vi anbefaler, at der afsættes 2-5 lektioner til at arbejde med det opfølgende materiale, som tilsendes som PDF cirka to uger før afvikling af workshoppen.

Formål

Gennem cases fra BørneTelefonen, film, dialog og gruppeaktiviteter arbejder eleverne med, hvordan børn og unge kan bruge deres rettigheder i konkrete situationer, og hvad børn og unge kan gøre for, at de selv og andre får respekteret deres rettigheder.

Du får adgang til et opfølgende undervisningsmateriale med konkrete aktiviteter, der bygger videre på aktiviteterne og det faglige indhold i besøget fra Børns Vilkår.

Workshop og undervisningsmateriale er udviklet med støtte fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og Københavns Kommune som en del af en indsats til forebyggelse af negativ social kontrol. For skoler, der ønsker at arbejde forebyggende med negativ social kontrol, er der i 2023 en række gratis workshops til rådighed, som tildeles efter først til mølleprincippet.

Sted

På skolen.

Tilmelding

Vi er klar til at besvare spørgsmål omkring vores oplæg og workshops.

Tilmelding