Skak - Brain Booster Camp

Beskrivelse

En Brain Booster Camp giver børn og unge nye veje til læring med skoleskak som omdrejningspunkt. Med playful learning som metode rykker Dansk Skoleskaks undervisere ud med lektioner og sjove "minigames", der er skræddersyet til deltagernes niveau - en metode, der fanger og fastholder børn og unge. En Brain Booster Camp kan tilpasses i varighed, antal deltagende og indhold, men det centrale element er at hjælpe til deltagernes udvikling fagligt, socialt og mentalt igennem skoleskak.

Skoleskak træner børn og unge i at koncentrere sig, at tænke logisk, at samarbejde og at tænke sig om og vente på, at andre har tænkt sig om og meget mere. Vi har også positive erfaringer fra specialområdet, og en camp kan designes til stort set alle målgrupper inden for børn og unge - uanset om deltagerne aldrig har spillet skoleskak eller er vant til at banke deres venner og forældre i spillet. 

Aktiviteter

Aktiviteter på Brain Booster Camp
Sådan kan et program for en camp se ud, hvor to undervisere fra Dansk Skoleskak laver én endags Brain Booster Camp for en klasse, hvor størstedelen ikke har spillet skoleskak tidligere. De forskellige blokke vil opretholde elevernes vanlige pauser. 

08:00 - 11:30: Gennembang af brikkerne + minigames
Der bliver gennemgået, hvordan hver brik rykker med efterfølgende minigame, så deltagerne kan afprøve det i praksis, før man kan går videre til den næste brik. Det er ikke givet, at vi når alle brikkerne igennem, men i så fald spiller vi blot med de brikker, som er blevet introduceret. 

12:15 - 12:50 Arm-og-hjerneskak
Eleverne spiller to mod to, hvor den ene på holdet er "hjerne", og den anden er "arm". Hjernen må kun sige navnet på en brik, fx "springer", og så er det op til armen at vælge hvilken springer, der skal rykkes og hvor den skal rykkes hen. Det er ikke tilladt at tale sammen, og det træner i høj grad samarbejdsevnerne og ikke mindst kontrol af frustrationer, når ens makker gør noget helt andet, end det man vil have dem til. 

12:50 - 13:20 Kondiskak
I to hold spiller vi kondiskak med magnetbrikker på vores seje skoleskakbil. Holdene er opdelt i to rækker, hvor den forreste i rækken løber op til bilen, rykker og spurter tilbage for at trykke på uret. Herefter er det den forreste i køen for det andet holds tur. 

13:20 - 13:30 Afrunding
Tak for i dag til deltagerne, der vil modtage diplom og medaljer. 

Forberedelse

Ingen forberedelser er nødvendig til en Brain Booster Camp.

Efterbehandling

Campen kan stå alene men vil være endnu mere effektiv med efterbehandling i form af bæredygtig skoleskak på den enkelte skole/instituion, hvor deltagerne på campen kan blive ved med at træne de samme egenskaber og kvaliteter.

Formål

Formålet med en Brain Booster Camp er at udvikle børn og unge fagligt, socialt og mentalt - samtidig med, at de har en sjov dag. Succeskriteriet er ikke at uddanne dygtige skakspillere, men snarere at lære eleverne at holde fokus, koncentration og tænke fremad, så de bliver bedre til matematik, trives bedre og bliver mere livsduelige. Dysten på brættet er kun en del af læringsaktiviteterne, da de sociale adfærdsregler (at give hånd før og efter kampen og opføre sig ordentligt uanset resultatet) er mindst lige så vigtige elementer.

Dialogen om de forskellige situationer, der opstår på og udenfor brættet, giver et udgangspunkt for at tale om, hvordan vi tænker, håndterer frustration og samarbejder med hinanden. Disse samtaler handler ikke blot om situationerne omkring skakspillet, idet vi prioriterer transfer til "det virkelige liv" højt. Kan du holde fokus i fyrre minutter til skoleskak og samarbejde med en makker, så kan du også gøre det i en engelsktime eller et fremtidigt job. 

Sted

På skolen