Nogenlunde sådan lyder et ordsprog oversat fra engelsk. Men kan det virkeligt passe, at æbler er så sunde? I dette forløb arbejder eleverne med danskernes yndlingskernefrugt, og der skal bl.a. mostes æbler, laves æblegrød og arbejdes med grundsmage. Og har du i øvrigt tænkt på, hvordan et æble lyder?
Æblet har som frugt en særlig rolle i menneskets verden. Tænk bare på Iduns gyldne æbler i den nordiske mytologi, og Sir Isaac Newton, der fik et æble i hovedet og ”opfandt” tyngdekraften... I dette forløb skal vi dog ikke kaste med æbler. Til gengæld skal der arbejdes praktisk i de forskellige værksteder. I smagsværkstedet skal eleverne arbejde med æblets smage - er der salt, surt, bitter, sødt og umami til stede i æblet? Hvad sker der, hvis vi skruer op for fx det salte eller søde? Efterfølgende skal eleverne i hold henholdsvis skrælle æbler, hugge brænde og raspe æbler. Der skal nemlig laves gammeldags æblekage og presses most. Som afslutning nyder vi æblekage sammen og fordøjer dagens oplevelser.
Husk at samle og medbringe æbler til dagen - 10 æbler pr. elev, gerne flere. Husk også at medbringe dunke, så I kan transportere æblemosten hjem. Der bliver normalt omkring 20 liter most pr. klasse.
I kan koble æbledagen på et forløb om fx planters frøspredning. I kan også prøve at arbejde videre med æblets smag i nye retter - find inspiration på fx smagforlivet.dk (link under "Undervisningsmateriale")
Mål med forløbet: At eleverne - lærer om æbletræets formering og ændringer tilknyttet til årstider - får en større forståelse for fødevarers vej fra jord til bord - kender begreber som bæredygtighed og madspild.
Hjælpe med til de praktiske værksteder, hjælpe eleverne med at genkende stof fra undervisningen og understøtte eleverne i aktiviteterne.