Cindy Sherman workshops

Beskrivelse

Undervisningstilbuddet består af to dele:

Først en kort introduktion til udstillingen med fokus på det valgte emne i workshoppen. Herefter arbejdes der videre med temaet i museets kreative værksted.

Det er muligt at vælge mellem to forskellige workshops, med hvert deres fokus:

1. Portrætter

I den indledende introduktion til udstillingen, vil vi tage fat i Cindy Shermans verdenskendte portrætter, hvor vi i høj grad arbejder med iscenesættelse og selvbillede. I den efterfølgende workshop, vil vi gå mere i dybden med portrættet og selv eksperimentere. Hvilke elementer indgår og er væsentlige ved fremstillingen af et portræt? Hvilke greb kan en kunstner benytte sig af ved en portrætfremstilling? Hvordan ser et emotionelt portræt ud? Og et klassisk? Hvordan kan et portræt være abstrakt?

På workshoppen skal eleverne selv skabe portrætter med museets polaroid kamera. Der er dog opstillet syv forskellige kriterier, som de skal forholde sig til, og arbejde ud fra. Museet stiller en række materialer til rådighed, som kan benyttes til iscenesættelsen og inddragelsen af de forskellige kriterier.

Det er også muligt at tage billeder med elevernes egne telefoner, da vi gerne vil bruge nogle af portrætterne til museets instagramprofil.

2. De-fragmentering af kroppe – nedbrydning og opbygning

Hvor lidt eller hvor meget skal der til, før vi møder uigenkendelighed? Som oplæg til workshoppen går vi tæt på kropslige detaljer i Cindy Shermans værker, og ser nærmere på, hvordan hun har arbejdet med de-fragmentering af kroppen. I værkstedet arbejder vi videre med kropslig forståelse og iscenesættelse, når vi arbejder med form og overflader. Med udgangspunkt i et udvalg af materialer, som museet stiller til rådighed – fx dukker, dukkekropsdele, ostevoks m.m. handler det om at modificere og de-fragmentere kroppen. Vi skære ud, fra og lægger til! Hvor lidt eller hvor meget skal der til, før vi møder ugenkendeligt?

Formålet med workshoppen er at udforske den æstetisering af kroppen, som der foregår i det offentlige rum, og som Sherman udstiller og undersøger via forvrængninger og små korrektioner. Hvordan påvirker billedet og opfattelsen af den perfekte krop os? Og hvordan kan man arbejde med forvrængninger af kroppen via små virkemidler? Hvor går egentligt kroppens grænser? Hvordan påvirker kroppen vores selvfremstilling?

Instagram-konkurrence

Som en del af temaet "Portrætter" udfordrer Museum Jorn alle kreative og modige sjæle til at tage et Cindy-inspireret selvportræt og dele det på Instagram under hashtagget #facecindysherman. Alle der deler et billede med #facecindysherman deltager i konkurrencen om at vinde 2 billetter til Tobias Dybvads comedy show d. 1. februar 2018 i Jysk Musikteater, 2 fribilletter til museet samt et Cindy Sherman katalog. 

Billedet skal være inden for Cindy Shermans eget kunstneriske univers, men udover det opfordrer vi alle til at være kreative og fantasifulde.  

Man er mere end velkommen til at bruge sit portræt fra workshoppen til at deltage i konkurrencen. 

Formål

Identitetsforståelse og selviscenesættelse

I efteråret 2017 præsenterer Museum Jorn den verdensanerkendte, amerikanske fotokunstner Cindy Sherman. Sherman er kendt for sine selvudleverende og nyskabende portrætter med tydeligt konstruerede opstillinger, hvor hun udelukkende benytter sig selv som model. Hun har vakt megen opmærksomhed i hendes brug af kunstige remedier i sine fotografier, med scenarier der henter inspiration fra både pornoindustrien såvel som renæssancens portrætmalerier. I sit arbejde med forskellige identiteter, iklæder Sherman sig kostumer, masker og plastik-legemsdele som hun bruger i performative undersøgelser, alene, i selskab med sit kamera.

Cindy Sherman kredser i høj grad om emnerne identitetsforståelse, selviscenesættelse og kønsproblematikker, hvor der ligger interessante arbejdstemaer for udskolingsklasser. I den forbindelse tilbyder Museum Jorn et undervisningstilbud målrettet udskolingsklasser, hvor vi både arbejder teoretisk og praktisk med temaerne med fokus på forståelse, dialog og refleksion, når vi graver dybere ned i betydningerne af Cindy Shermans selvportrætter.

Tilmelding